finnforbrukslån.com Forbrukslån eller studielån?

Forbrukslån eller studielån?

Forbrukslån eller studielån? post thumbnail image

For å få innvilget studielån må du være registrert som student, og du vil få betalingene fordelt ut over elleve måneder. Med forbrukslån må du ha en årlig inntekt, og vil få hele beløpet utbetalt samtidig. Store forskjeller, både på sum og utbetaling. Hva lønner seg egentlig?

Kort om forbrukslån

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet hvor du kan låne opp til 600 000 kroner. Bankene stiller ingen krav til sikkerhet i bolig eller egenkapital. Det er få krav om hva pengene skal gå til, det styrer du helt selv. Slike usikre lån har høyere rente sammenlignet med andre lån, mellom 10 og 15 % effektiv rente er normalt. Og lånet har en maksimal nedbetalingstid på fem år.

Hva kan forbrukslånet brukes til?

Forbrukslån kan i hovedsak brukes slik du selv ønsker, med noen begrensninger. Du kan for eksempel ikke ta opp usikre lån for å kjøpe bolig eller ha til egenkapital. Det er heller ikke lov å låne penger til å finansiere pengespill. Utenom dette står du fritt til å bruke forbrukslånet slik du selv ønsker og har behov for.

Populære bruksområder:

  • Ferieturer og reise
  • Oppussing av bolig
  • Innkjøp av møbler og hvitevarer
  • Shopping
  • Refinansiering av annen gjeld

Kort om studielån

Studielån leveres i hovedsak av Lånekassen, og er et tilbud som alle studenter på høgskole, universitet og fagskole kan benytte seg av. Lån gjennom lånekassen er også todelt for alle studenter som ikke bor hjemme. Der vil 40 % av lånet gjøres om til stipend etter fullført eksamen og/eller fullført grad.

For å få studielån gjennom Lånekassen må du være registrert som student på et studie som er godkjent av Lånekassen. Alle studier på offentlige høgskoler og universitet kvalifiserer til studielån via Lånekassen. Det samme gjøre også flere private skoler som tilbyr undervisning både fysisk på campus og på nett.

Hva kan studielånet brukes til?

Studielånet kan brukes til det du selv måtte ønske, og det er ikke sjelden at studenter ser på dette som en fast inntekt og behandler det på samme måte som en lønn. Lånet går gjerne til husleie, mat og andre faste utgifter i tillegg til innkjøp av skolemateriell ved skolestart.

Fordeler med studielån

Det finnes mange fordeler med et statlig studielån fra Lånekassen. Dette er et lån som har markedets desidert beste rente og det kreves ingen kredittsjekk. Du begynner ikke å nedbetale på lånet før omtrent syv måneder etter at studiet ble avsluttet, og du kan enkelt søke om betalingsutsettelse ved behov.

Andre fordeler:

  • Kan søke om rentefritak i bestemte situasjoner
  • Rentene fryses mens du er i utdanning
  • 36 måneder betalingsutsettelse
  • Fast utbetaling hver måned, minus juli

Forbrukslån vs studielån

Når det kommer til å skulle velge mellom forbrukslån eller studielån, er det studielån som er det anbefalte alternativet. Og det er flere grunner til hvorfor dette er et bedre lånetilbud enn et usikret lån.

Studielånet betaler du ingen renter på mens du studerer, og du begynner ikke å nedbetale lånet før flere måneder etter at du er ferdig på studiet. Det er veldig enkelt å søke om betalingsutsettelse, og du kan utsette betalingen i opptil tre år tilsammen. Du kan også få slettet renter hvis du befinner deg i vanskelige situasjoner som påvirker økonomien, som for eksempel sosialhjelp eller AAP. Får du barn, adopterer eller gjennomfører førstegangstjenesten kan du også søke om fritak for rentene.

Grunnstøtten til alle studenter er på 126 357 kroner, noe som er relativt lavere enn hva du kan få innvilget i forbrukslån. Men for å få innvilget lån uten sikkerhet må du ha en fast inntekt, og lånet må betjenes hver måned. Det må du ikke med studielån.